Kripto

Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Geleceğin veri tabanı olacağı öngörülen Türkçe karşılığı veri listesi yada veri defteri diye de adlandırılan Blockchain teknolojisi ile ilgili Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır? sorularınızın basit bir anlatımla cevapladığımız yazımızla karşınızdayız.

Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelerin bir araya getirilerek farklı yazılım dilleri ve kodlar kullanılarak meydana getirilen Blockchain ağları hayatımıza Bitcoin ile girdi. Bu dijital para formatında geliştirilen ilk kripto para olduğu için genellikle bu alanda kullanılan bir teknoloji olarak olarak biliniyor. Fakat Blockchain ağlarının hayata pozitif etki edecek yönleri de bulunuyor. şimdi bu konun hakkında yaptığımız araştırmalar sonucu elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Bilgi kaydetmenin şuana kadar gerçekleştirilen en pratik ve güvenli kabul edilen Blockchain teknoloji ile bir çok alanda yenilikler geçekleştirilebilir.

Blockchain Nedir?

Kripto para birimlerinin alınıp satılması ile hayatımıza giriş yapan Blockchain ağları ilk olarak Satoshi Nakamoto isimli kimine göre anonim bir oluşum, kimine göre ise bu isimli bir bilgisayar mühendisinin bulduğu HASH şifreleme yöntemini kullanarak dijital bir kayıt sistemi geliştirildi. 2008 yılında tanınmayan başlayan bu teknoloji ile bloklar, zincir güvenliğinin sağlanması için her yeni işlemde birbiriyle ilişkilendirilir. Blokzincirde şifreleme, “hash” adı verilen çeşitli matematiksel algoritmalar ile gerçekleştirilir. Her blok kendisinden önceki bloğun hash kodunu da içerir. Bu durum kronolojik olarak art arda gelen blokların, bir zincirin halkaları gibi, birbirine bağlanmasını sağlar.

Blockchain Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Günümüz teknolojisinde bu şifreleme işlemlerini kırabilecek teknoloji ve bilgi birikimi olmadığı için bu ağlar ile yapılan işlemler uzmanlar tarafından güvenli ve hacklenemeyen bir yapıya sahip olduğu konusunda hemfikirdir. Blockchain ağı ile yapılabilecek ve kullanım alanları ile ilgili bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz.

Veri İhlallerinin Maliyetini Azaltma

İşletmeler, blok zinciri kullanarak veri ihlallerinin maliyetlerini azaltabilir. Ayrıca, ihlallerle ilgili davalardan, kayıplardan, güvenliği ihlal edilmiş müşteri verilerinden ve kesinti maliyetlerinden kaçınabilirler.

Sınır Ötesi İşlemlerin ve Havale Maliyetlerinin Düşürülmesi

Bankalar ve diğer finans kuruluşları, sınır ötesi işlemlerin yüksek maliyetini kullanıcılara yansıtır. Örneğin, bu işlemlerin çoğunda bir para transferinin tamamlanması 3 gün veya daha uzun sürebilir. İşlem maliyetini düşürmek ve müşterilerine hızlı transfer olanağı sunmak isteyen, şu anda 40’tan fazla ülkede ve altı kıtada bulunan bazı kuruluşlar, bu engelleri aşmak için artık blok zinciri ve kripto para birimlerini kullanıyor. Blockchain, neredeyse anında sınır ötesi işlemlerin çok düşük bir maliyetle gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Tedarik Zinciri Verimsizliklerinin Giderilmesi ve Maliyetlerin Düşürülmesi

Tedarik zinciri ve ticaret finansmanında, belgelerin doğrulanması işlemlerin tamamlanması birkaç gün sürer. Bunun nedeni manuel belgelerdir. Bu sorunu çözmek için farklı blockchain platformları geliştirilmektedir.

Sağlık Hizmetlerinde Tedarik Zincirleri Boyunca İlaçların İzlenmesi ve Verilerin Korunması

Blockchain, tedarik zincirleri boyunca reçeteli ilaçların takibinde kullanılır. Blockchain kullanarak sahte ilaçların dağıtımını önlemek ve kontrol etmek, etkisiz ve zararlı ilaçları çok kolay ve hızlı bir şekilde tespit etme mümkündür. Ayrıca hastaların Mr, Röntgen, Ultrason, Tomografi vb. teşhis yöntemlerini saklamak için kullanılabilir.

Hastaneler, devletler ve araştırma kurumları arasında sağlık hizmetlerinin daha iyi sağlanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olan verilerin paylaşılması ve dağıtılması gibi, hasta verilerinin güvenliğinin sağlanması da sağlık hizmetlerinde en büyük öncelikler arasında yer almaktadır.

Ulusal Kimlik Verilerini Güvende Tutulması

Blockchain hükümetler tarafından dijital kimlik yönetimi için de kullanılır. Ulusal kimlik kayıtlarını dijitalleştirmek, kimlik sahtekarlığını azaltmak için vatandaş verilerini güvence altına almak ve yüksek maliyetler gibi eski dijital kimlik yönetim platformlarının verimsizliklerini azaltmak için dijital kimlik için blok zinciri tabanlı kullanan Estonya buna iyi bir örnek olarak  verilebilir. Ülkemizde e-devlet uygulaması ilerleyen zamanlarda verilerin korunması ilkesini gerçekleştirmek adına bu yöntemi kullanabilir.

Noter Hizmetleri

Araç alım-satım, gayrimenkul devir ve satışı işlemlerini daha hızlı ve dışarıdan müdahaleye kapalı bir teknoloji olarak Blockchain sistemi kullanılarak mümkün hale gelebilir.

Yukarıda  sıraladığımız kullanım alanlarına ek olarak Blockchain teknolojisi, kaydettiği gelişme ve yeniliklerle çok yakın bir zamanda hayatımızın her alanında kullanmaya elverişli bir teknoloji desek eksik söylemiş olmayız.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu